Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Edina Foric/SVT

Kommunen avråder från bad och lek vid Rödbäcken i Varamon

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun avråder nu från bad och lek vid Rödbäcken i Varamon efter att PFAS-kemikalier har hittats i vattnet.

– Det är avrådan för små barn, som är en känslig grupp, säger Andreas Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Motala kommun.

Det är inte farligt att vara i området, men det finns risker vid långa exponeringstider och höga halter, främst för barn och husdjur.

Det är dagvattenledningen som mynnar ut i sanden och skapar lockande vattensamlingar som orsakar problemet. Utöver information om avrådan från bad arbetar kommunen nu med insatser som ska filtrera och leda vattnet, för att minimera de höga halterna av de giftiga kemikalierna som uppstår i de mindre vattenansamlingarna.

Hör Andreas Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Motala kommun berätta mer i klippet ovan.

PFAS – Poly- och perfluorerade alkylsubstanser

  • PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som har många användningsområden. PFAS finns i miljön och har förorenat dricksvatten och livsmedel. Att dricka vatten som innehåller mycket PFAS under lång tid misstänks öka risken för negativa hälsoeffekter.
  • På grund av att de flesta PFAS-ämnen är så svåra att bryta ner finns de överallt i miljön. De allra flesta i Sverige får i sig mest PFAS från maten och inomhusmiljön. På platser där dricksvattnet har förorenats av PFAS, till exempel från brandövningsplatser, kan det svara för en större del av det man får i sig.
  • De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men ämnena lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framförallt innan man får barn.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet