Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårddirektör Jessica Frisk bekräftar att det i nuläget är stor press på sjukvården. Foto: Carl Larsson/SVT

Hård press på vården i Östergötland efter virusvåg: ”Hög belastning”

Uppdaterad
Publicerad

Vården i Östergötland är satt under hård press. I nuläget cirkulerar både coronavirus, RS-virus och säsongsinfluensa. Vårddirektör Jessica Frisk säger att bland annat akutsjukvården har det tufft och regionen tvingas prioritera i verksamheten under en femte våg av covid-19.

– Vi har en hög belastning på akutmottagningarna och de vårdplatser vi har öppna. Och att sedan lägga till tre virus som tillsammans ger en väldigt hög belastning. Det är inte lätt att lösa.

Vården tvingas prioritera vilka som ska få operation och jobbar med att samla sina resurser. För att lätta på trycket vill man göra så här:

– Vi försöker skapa möjligheter så att patienter inte ska åka till akuten om man inte behöver det. Vi försöker se till att det finns tider på vårdcentraler och jourcentraler. Vi kanske måste vänta med vissa operationer till efter jul och nyår. Sedan samarbetar vi också med kommunerna.

Hon slår också ett slag för att östgötarna ska gå och vaccinera sig mot covid-19 och influensa om man tillhör den riskgruppen.

Mer om det och några rekommendationer hör du i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.