Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland. Foto: Axel Brantemo/SVT

Vårddirektör om vårdskulden: ”Bakom varje siffra finns en patient”

Publicerad

Att så mycket av vårdens resurser fokuserats på covid-19 sedan mars 2020 har skapat köer av patienter som söker för andra problem och sjukdomar. Från Region Östergötland poängteras vikten av att alla som kan vaccinerar sig för att regionen ska kunna börja beta av köerna.

– Vi vet att bakom varje siffra finns en patient som väntar på sin behandling eller sitt besök. Nu är det jätteviktigt att vi kan hjälpa alla östgötar. Regionen jobbar nu med att titta på patientlistorna och försöka se till att de som är först prioriterade och fått vänta länge ska få vård, säger Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland.

Regionen tar bland annat hjälp av Stockholm när det gäller hjärtkirurgi och arbetar också med digitala möten för att kapa vårdköerna.

Lång väntan

Är det några särskilda grupper som ni ligger mer efter med?

– Vi ser att det är många patienter som väntar på viss kirurgi; höfter, knän, mage och hud samt viss ortopedi. Men också kroniskt sjuka som fått vänta på sina återbesök. Här ser vi ett stort behov av att man får komma och träffa sin vårdgivare.

Jessica Frisk berättar också att för vissa patienter kan det dröja upp till två år innan de får vård.

– Det är inte önskvärt någonstans.

Hör mer om vårdköerna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer