Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vården: Positivt att gotlänningar hyr ut till vård- och omsorgspersonal Foto: Patrik Widegren/SVT

Vården: Positivt att gotlänningar hyr ut till vård- och omsorgspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Gotlandshem utökar möjligheten för sina hyresgäster att hyra ut i andra hand till sommarvikarier inom vård och omsorg.

– Det tycker vi är helt fantastiskt, det gör jättemycket, säger Jane Sandberg, chef för Region Gotlands rekryterings- och bemanningsenhet.

För några år sedan tog det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem bort möjligheten att hyra ut i andra hand, något som var vanligt att hyresgästerna gjorde, framförallt till turister under sommaren.

Färjepris kommer ofta på tal

Men förra året blev det återigen tillåtet, dock bara i Visby och bara till Region Gotlands sommarpersonal. I år utökas möjligheten att hyra ut för bostadsbolagets hyresgäster över hela ön.

– Det här är viktigt för samhällets kritiska funktioner under sommaren och något som vår ägare önskar att vi ska bidra till på det sätt vi kan, säger Peter Norman, styrelseordförande GotlandsHem.

För vården innebär detta att fler bostäder kan bli tillgängliga för den sommarpersonal som ofta rekryteras från fastlandet. Men det finns fortfarande utmaningar med rekryteringen, bland annat höga färjepriser.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet