Foto: svt/Ulf Huett

Vårdfacket rasar mot besparingar

Uppdaterad
Publicerad

”Vi ifrågasätter förslaget starkt.”

Det säger idag Vårdförbundet om Region Östergötlands sparförslag, som presenterats, efter att underskottet för 2017 blivit ännu större än tidigare befarat.

Igår berättade SVT Nyheter Öst om att sjukvården i Östergötland visade ett resultat på minus 372 miljoner kronor för förra året, vilket är betydligt sämre än budgeterat. Regionledningen har därför tagit fram flera förslag på besparingar.

Det handlar bland annat om anställningsstopp för administrativ personal och minskad övertid. Förslaget kritiseras nu av Vårdförbundet.

– Vi ifrågasätter förslaget, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet i Östergötland.

Hon ifrågasätter dessutom att orsaken till underskottet inte redovisats innan sparförslaget tagits fram.

”Det är inte ansvarsfullt”

– Det är inte ansvarsfullt att man som arbetsgivare inte analyserar varför det blivit så här innan man tar fram en åtgärdsplan. Det tycker vi är märkligt, säger Emma Klingvall.

Vidare ifrågasätter hon starkt hur medarbetarna ska lyckas klara detta under redan så ansträngda förhållanden.

”Undrar hur vi ska vi lyckas spara”

– Vi har bemanningsbrist, överbeläggningar och under denna redan så ansträngda situation ska vi lyckas spara. Jag undrar hur det är möjligt, säger Emma Klingvall.

Hon har också svårt att se att förslaget inte kommer att drabba medarbetare och medborgare.

– Som åtgärdsplanen ser ut nu finns en oro för våra medarbetare och medborgare, säger Emma Klingvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.