Regionrådet Mats Johansson (S) menar att det inte är extrema åtgärder. Foto: SVT/Region Östergötland

Kraftfulla besparingar väntas inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Östergötland visade ett resultat på minus 372 miljoner kronor för förra året. Nu behövs det kraftiga åtgärder, vilka regionstyrelsen tar beslut om under onsdagen.

Sedan tidigare finns ett sparkrav på 130 miljoner kronor. När resultatet för 2017 visade 270 miljoner kronor sämre än budgeterat, behövs fler åtgärder, och nu ska nu ytterligare 137 miljoner kronor sparas in. I handlingsplanen från regionledningen ges flera förslag på åtgärder.

Det handlar om anställningsstopp för administrativ personal, stark restriktivitet för anställning i övrig verksamhet, anställning endast i dygnet runt verksamheten och översyn i tidsbegränsade anställningar. Man ska också fortsätta att minska användandet av bemanningsföretag.

Enligt regionstyrelsens ordförande är det inga extrema åtgärder.

– Inte på något sätt,  det handlar egentligen om att fortsätta arbeta ett långsiktigt arbete med ordentliga satsningar,säger Mats Johansson, (S), regionstyrelsens ordförande.

Dyrt med vårdskador

En annan punkt på åtgärdslistan är förbättra patientsäkerheten genom nya metoder och bättre uppföljningar.

– Jag hoppas att de åtgärder som kommer märkas mest i verksamheten är det är långsiktiga arbetet med patientsäkerhetsfrågorna och att få bort den volym av vårdnära infektioner. Då får vi ett bra ekonomiskt utfall , säger Mats Johansson.

– Vi tycker att det finns brister i underlaget, de här åtgärderna kommer inte ge de pengar vi behöver, säger Marie Morell (M), oppositionsråd.

”Behöver lyfta frågan politiskt”

Hon menar att det som behövs är att lyfta frågan politiskt och att majoritet och opposition tillsammans sätter sig ner för att reda ut hur vården i Östergötland ska bli hållbar i längden.

– Vi kan inte stå på sidan och se när det barkar åt skogen utan vi sträcker ut en hand för att samordna oss och vi hoppas de tar den, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.