Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet: ”Medlemmarna känner stor oro inför sommaren” Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Vårdförbundet: ”Medlemmarna känner stor oro inför sommaren”

Publicerad

Inför sommaren har Region Östergötland dragit ner ordentligt på vårdplatserna. Som mest handlar det om 50 platser på Vrinnevisjukhuset, enligt uppgift från Vårdförbundet. Detta har resulterat i att många slutat sina jobb och det kan komma bli ännu fler säger Hedvig Axén, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Östergötland.

– För våra medlemmar leder det här till att man inte vill arbeta i den här vården. Man får inte göra det man är utbildad till och det är man väldigt ledsen för. Det är våra löner som behöver påverkas och man behöver vara fler för att få luft i systemet och tid för återhämtning, säger hon.

Många är trötta efter pandemin

Hon berättar om den enorma trötthet som de anställda känner efter en långdragen pandemi. Enligt Vårdförbundet har deras medlemmar inte märkt någon positiv förändring efter pandemin. Arbetsbelastningen och bördan är fortfarande tung.

– Man får inte gå hem när man ska och jobbar fortfarande mycket övertid. Man är trött på sin fritid, eftersom man inte får den återhämtning som behövs. Det är många påringnigar, flera sms, många gånger per dygn. Man orkar inte och väljer andra arbetsgivare, säger Hedvig Axén.

Alexander Höglund (L) regionråd bekräftar att bemanningsekvationen är komplex att få ihop under sommaren och skriver i ett mail till svt Nyheter Öst följande:

”På sommaren är bemanningsekvationen alltid mer komplex att få ihop. Ohälsa och sjukdom låter sig dessvärre inte planeras, men vårdpersonalen behöver samtidigt den välbehövliga semestern och återhämtningen. Det sker ett arbete med både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att säkerställa bemanningsläget över sommaren, såväl som för övriga delar av året”, skriver Alexander Höglund (L), regionråd.

Hör Hedvig Axén, huvudskyddsombud Vårdförbundet i Östergötland berätta om situationen och signalerna från medarbetarna på Vrinnevisjukhuset i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.