Eva Zetterlund tror inte man kan gissa hur lång tid det kommer ta att beta av vårdskulden i Östergötland. Foto: Agnes Wentzel Blank/SVT

Så stor är vårdskulden i Östergötland och på Gotland

Publicerad

Coronapandemin har gjort att sjukvården tvingats skjuta upp en stor mängd icke akuta operationer. Detta har lett till långa köer, som kan komma att ta många år att beta av.

På Universitetssjukhuset i Linköping, Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Visby lasarett står nu flera tusen personer i kö. De väntar på vård som sjukhusen tvingats prioritera bort under pandemin.  

– Ju längre tiden går och ju längre man behöver vänta på sitt ingrepp, då är det klart att besvären kan komma att öka, säger Eva-Lena Zetterlund, tf vårddirektör i Region Östergötland.

Motalas siffror sticker ut i statistiken. Här har man genomfört fler operationer under pandemin än tidigare. Enligt sjukvårdsledningen på Motala lasarett beror det troligen på att man fått i uppdrag från Region Östergötland att genomföra ett stort antal operationer mot gråstarr.

”Vi har lärt oss av pandemin”

Trots de långa köerna är Eva-Lena Zetterlund hoppfull – pandemin har lärt sjukvårdsledningen en hel del.

– Jag tycker vi står mer rustade nu än innan pandemin. Vi jobbar över sjukhusgränser, vi ser systemet som en hel enhet och vi jobbar över klinikgränser för att lägga det här pusslet tillsammans.

I klippet ovan kan du se hur många personer som väntar på operation i Östergötland och på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.