Sammanlagt åtta döda får till följd av två dagars angrepp. Foto: Genrebild:Anders Wiklund/TT vargbild

Vargattack utanför Finspång – åtta döda får

Uppdaterad
Publicerad

Två får hittades döda i en hage strax norr om Tjällmo utanför Finspång i fredags. Ytterligare tre döda får hittades på samma gård dagen efter. Till följd av angreppen har sedan tre får till avlivats. Enligt Länsstyrelsen handlar det om en vargattack.

Helgens angrepp ägde rum på gränsen till det så kallade Långbogenreviret, vilket är Östergötlands enda vargrevir. Men om vargarna kommer därifrån går i nuläget inte att svara på, berättar Lovisa Häggström, vilt- och landsbygdshandläggare på Länsstyrelsen Sörmland. 

Länsstyrelsen har besökt gården för en besiktning. I nuläget väntar de på resultat från DNA-prover gjorda på de angripna fåren.  

Är det vanligt att vargar rör sig utanför reviren?  

– Unga vargar rör sig ofta utanför reviren när det är dags för dem att flytta från det reviret som de föddes i, enligt Lovisa Häggström,

De senaste två åren har det varit få angrepp från Långbogenreviret. Enligt Länsstyrelsen rör det sig om sex angrepp eller störningar. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket äter vargen? Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar.

Långbogenreviret

I början av 2018 bildade två vargar revir i skogarna mellan Borensberg och Finspång. Reviret fick namnet Långbogen efter en sjö som ligger i området. Inventeringar har visat att det fötts valpar i reviret både 2019, 2020, 2021 och 2022.

Sommaren 2020 sköts en vargtik i området i samband med skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.