Per Wallstedt, projektledare Natwest Island Games Foto: You Tube och SVT

Världens öar drabbar samman på Gotland

Publicerad

På midsommardagen invigs Natwest Island Games, Ett av de större idrottsevenemangen som hållits på Gotland. Cirka 2400 deltagare från 23 öar runt om i världen kommer då för att tävla mot varandra i 14 idrottsgrenar under en vecka.

SVT Nyheter Öst har träffat projektledaren Per Wallstedt för att höra hur det går med förberedelserna.

– Det vi gör här nu är de sista förberedelserna för beach-volleybollturneringen på Island Games, säger Per samtidigt som en lastmaskin flyttar och jämnar ut sanden på planen.

Hur är känslan så här dagen innan?

– Det är stort! Vi har jobbat för det här länge och förberedelserna har varit långa och det är många idrotter involverade. Det är en mäktig känsla att veta att det nu drar igång.

Det är många deltagare, från olika öar av olika storlek. Hur hög är nivån på deltagarna?

– Den är väldigt varierande. Men högstanivån är väldigt hög, vi har många deltagare här som har varit med på OS tidigare. Vi har en 100-meterslöpare från Cayman Islands till exempel som har varit under tio sekunder, och det är ju riktigt bra. Lite av charmen med Island Games är att man blandar internationella toppresultat med sådana som inte har hållit på lika länge.

Vad är dina förhoppningar inför ö-spelen?

– Jag hoppas på en väldigt bra vecka och att alla som är här på Gotland tar chansen att uppleva spelen på något sätt, säger Per Wallstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.