Vattenchefen testar ett liv utan rinnande vatten

Publicerad

För att uppmärksamma Världsvattendagen provar Anna Lövsén, affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping, att leva 24 timmar utan vatten ur kranen.

Det blev ingen morgondusch idag för Anna Lövsén. Våtservetter fick ersätta. Frukosten fick bli flingor och ett glas juice.

Normalt består hennes liv av vatten eftersom hon är affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken i Linköping. Idag ska hon klara sig ett dygn utan rinnande vatten ur kranen.

– Det var knepigare än jag hade tänkt från början, säger hon till SVT.

– Man går ju gärna rakt till ett handfat och en toalett.

En del tycker säkert att det är ett jippo, men tanken bakom är att inse hur beroende vi alla är av vatten. Enligt Röda Korset använder en person i Ghana runt 40 liter per person och dag. I en del flyktingläger räcker vattnet bara till 7 liter per person.

I snitt förbrukar varje person i Sverige 140 liter per dag och då är inte fabriker och andra storförbrukare inräknade. Förbrukningen har minskat de senaste tio åren. Snålspolande munstycken och modernare disk- och tvättmaskiner har bidragit.

Anna Lövsén har ingen forskning att luta sig mot, men hon tror att de senaste årens låga grundvattennivåer har gjort människor mer medvetna och att det också kan ha bidragit till den minskade vattenförbrukningen.

I klippet hör du vattenchefen berätta om dagen utan rinnande vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer