Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till stallet och hör Fia Davidsson berätta om det tuffa läget som många hästägare befinner sig i. Foto: SVT

Fia Davidsson i Finspång kan tvingas sälja sin häst – efter prischocken: ”Vet inte om jag har råd”

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningen på framförallt hö och stallströ har gjort stora avtryck i hästägarnas plånböcker, det berättar flera hästägare som SVT Nyheter har pratat med. Fia Davidsson i Finspång är orolig inför framtiden.

– Om man behöver sälja sin bästa vän – det är klart att det inte är roligt.

Hästsport är ingen billig fritidssyssla, men nu har det blivit ännu dyrare. Ökade kostnader för transport och el har gjort den ekonomiska situationen svår för många hästägare, det vittnar flera personer som SVT Nyheter pratat med.

– Det är framförallt kostnader på hö och stallströ som har skenat. Hö är nästan dubbelt så dyrt, säger Fia Davidsson.

Hon menar att det är svårt att spara in pengar på hästarna, utan att försämra deras levnadsförhållanden. Men det finns några saker hästägare kan göra för att minska sina kostnader, säger Fia Davidsson.

– Vi har en del bekanta som gillar att odla. De kommer hit och hämtar hästgödsel så att vi inte behöver tömma containern lika ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.