Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veterinären Cesar Guevara tillsammans med sin hund Chili. I klippet berättar han om personalbristen med veterinärer. Foto: SVT

Veterinärkliniken om läget: Finns ingen att anställa

Publicerad

Det har varit brist på veterinärer under en tid i Sverige och det väntas bli ännu värre under sommaren, det varnar länsstyrelsen för.

För veterinären Cesar Guevara i Krokek, norr om Norrköping, så kommer varningen inte som en nyhet. Personalbristen är något som alla kliniker han pratat med har erfarat.

– Just nu har vi inte tillräckligt med personal. Vi skulle behöva anställa en veterinär till, men det finns ingen att få tag på, säger Cesar Guevara.

Personalbristen betyder att det under sommaren nästan enbart kommer att gå att göra de mest akuta åtgärderna med djuren. Andra mindre livsviktiga besök får helt enkelt vänta till efter semestern.

Byråkratin ställer till det

Enligt Cesar Guevara så finns det kompetens i Sverige att ta vara på. Han kommer från Argetina och har själv upplevt hur otroligt mycket byråkrati det finns när det kommer till att ta sin svenska veterinärlicens.

– Det är väldigt komplicerat att få sin svenska legitimation om man kommer ifrån ett land utanför EU. Det är lite tråkigt för det finns väldigt mycket personal med erfarenhet som skulle kunna komma in i branschen och underlätta.

Hör vad veterinären Cesar Guevara har att säga om personalbristen i klippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.