Hoshi Kafashi, verksamhetsansvarig för Shanazi. Foto: SVT/Privat

Killar från Linköping har skickats på uppfostringsresor

Uppdaterad
Publicerad

En del pojkar är oroliga inför utlandsresan. Andra förstår inte vad som väntar.

– Vi har haft flera killar från Linköping som har skickats på uppfostringsresor, säger Hoshi Kafashi, verksamhetsansvarig för Shanazi som arbetar mot hedersförtryck.

Hoshi Kafashi arbetar mot hedersförtryck och vänder sig framför allt till pojkar och män för att påverka värderingar. Hoshi känner väl till att pojkar skickas utomlands på uppfostringsresor.

– För några år sedan gjorde Linköpings kommun en kartläggning. Då saknades det 17 grundskoleelever efter lovet. Majoriteten av dem var pojkar, men fokus blev på flickorna, säger Hoshi Kafashi.

Hedersförtryck

Helt bytt skepnad

Han har träffat flera av dessa pojkar som har kommit tillbaka till Linköping efter en uppfostringsresa.

– En kille hade helt bytt skepnad. Från att ha varit positiv, glad och social till att stänga in sig och inte vilja vara med.

Han berättar att en del föräldrar från länder med starka hedersnormer inte vill be staten om hjälp när de upplever att deras barn hamnar snett. Istället skickar man barnen till släktingar i hemlandet. Det sker ofta på jullovet och sommarlovet.

Kommunerna kan göra mer

– Vi måste arbeta förebyggande. Lära barnen att det här inte är okej. Berätta vart de kan vända sig om de är oroliga, säger Hoshi Kafashi.

Han anser att kommunerna skulle kunna göra betydligt mer. Hur agerar man när man misstänker att ett barn kan bli utsatt för det här? Finns det en handlingsplan? Finns det kunskap?

– Vi måste ha fler yrkesverksamma som har koll på hur de ska bemöta de här barnens oro och som tar oron på allvar.

Svårt att hjälpa

När ett barn väl har förts utomlands är det väldigt svårt att hjälpa dem. När det gäller Somalia finns det exempelvis ingen svensk ambassad i landet. Barnen måste därför på egen hand ta kontakt med ambassaden i Nairobi i Kenya, vilket kan vara svårt.

– Därför måste vi stoppa att barnen förs utomlands.

Men det är också viktigt att ha fingertoppskänsla, påpekar Hoshi Kafashi.

– Man får inte bryta mot anmälningsskyldigheten, men det är viktigt att inte agera för snabbt – innan man kan skydda barnet. Annars kan det stjälpa mer än det hjälper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck

Mer i ämnet