Foto: ur musikvideon Thrive

Videopremiär med starka tjejer

Publicerad

På ytan såg det ut som ett projekt för att göra en musikvideo. Egentligen handlade det om en workshop för att stärka självförtroendet hos tjejer i Norrköping.

Det började som ett ovanligt sommarjobb. 25 tjejer från olika delar av Norrköping skulle få jobb i tre veckor i kommunens regi. Uppgiften var att göra en musikvideo.

– Vi var väldigt osäkra och vågade inte säga vad vi var bra på, berättar Mishel Cedeno.

Självförtroende det viktigaste

Den viktiga delen var att få tjejerna att lära sig samarbeta trots olika bakgrund och framförallt att stärka självförtroendet.

– Det var en underbar känsla att visa: jag kan det här, fortsätter Mishel Cedeno.

Tjejerna kom från olika stadsdelar och 17 olika länder fanns representerade. Några kunde dansa, andra kunde sjunga. Nu gällde det att utnyttja allas förmågor och lära de som från början inte kunde eller vågade.

Flera arbetsplatser har också besökts, där tjejerna har träffat kvinnor som arbetar i vad som traditionellt sett varit mansdominerade jobb. Syftet har varit att öppna ögonen för att det finns möjligheter även utanför mer traditionella yrkesval.

En övning i samarbete också för kommunen

Projektledaren, Louise Berg, var faktiskt inte helt övertygad om att projektet skulle bli av. Ofta blev hon skickad från den ena personen till den andra eftersom projektet var kopplat till så många olika ansvarsområden inom kommunen.

Efter några justeringar är musikvideon, med titeln Thrive, klar och så småningom kommer den att finnas på olika ställen på nätet där musik läggs upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer