Jan-Olov Jonsson, Tore Wizelius, Karin Jonsson (C) och Affe Gustavsson. Foto: Jessica Edeson/SVT

Vikboland Vind överklagar nej till vindpark

Uppdaterad
Publicerad

Konsortiet bakom Vikboland Vind överklagar länsstyrelsens beslut att inte ge tillstånd till deras vindpark på Vikbolandet. De anser att länsstyrelsens farhågor ”saknar vetenskaplig grund.”

Länsstyrelsen vill inte ge tillstånd till någon vindkraftpark på Vikbolandet, öster om Norrköping. Motiveringen är att kraftverken skulle störa de havsörnar som lever i området.

De som nu överklagar det beslutet är både Norrköpings kommun och projektbolaget Wind4shore. Kommunen för att ”länsstyrelsen hindrar politikerna att skapa ett hållbart samhälle i Norrköping”. Projektbolaget menar att avslaget baseras på ”farhågor som saknar vetenskaplig grund.”

”Bestämt sig i förväg”

– Det känns som att dom har bestämt sig i förväg att dom ska säga nej – att dom inte anstränger sig för att göra en vettig bedömning av vår ansökan helt enkelt, säger projektledaren Tore Wizelius.

– Ja, det är svårt hur vi ska uppnå våra klimatmål som vi har satt upp i kommunen; att vi ska vara en kommun som bara använder förnybar energi till 2030. Och så kan vi inte bygga vindkraft någonstans i kommunen – vi har prövat på ett antal platser nu, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet