Foto: SVT

Viktig dag för Brunnsparken i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll kan det bli klart om det blir flerbostadshus i Brunnsparken i Söderköping, eller inte. Oppositionen hoppas att det ska bli återremiss.

Naturskyddsföreningen har samlat in namn mot att bygga, precis som de gjorde 2014.

– Det här är ju Söderköpings enda park och den har krympt avsevärt. Den är av stort allmänintresse, säger Björn Esping, ordförande i Söderköpingskretsen av Naturskyddsföreningen.

Parkbygge Söderköping
Foto: SVT

Esping menar också att marken inte är lämplig att bygga på eftersom den är instabil. Det skulle bli svårt att bygga i området, tror han.

Under eftermiddagen demonstrerade Naturskyddsföreningen utanför kommunhuset innan kommunfullmäktiges möte startade.

Vill hålla ihop parken

Vid kvällens fullmäktigemöte ska politikerna ta ställning till en ny detaljplan för området. Detaljplanen som gäller idag ger inte rätt att bygga på den plats som den politiska majoriteten förordar. Istället innehåller den gällande planen rätt att bygga närmare själva Söderköpings brunn. En ny plan flyttar nybyggnationer österut.

– Vi vill hålla ihop parken, så att det är en sammanhållen park, berättar Anders Bevemyr (S), kommunstyrelsens ordförande.

Partierna som står bakom det nya förslaget är S, M och MP.

Foto: SVT

I den nya planen handlar det totalt om sex huskroppar med en maxhöjd på 13,5 meter. För de befintliga radhuslängorna på platsen finns redan ett beslut om att de ska rivas.

Flera turer genom åren

Frågan om att bygga i Brunnsparken, eller inte, är gammal och den innehåller en hel del politiska turer. 2014 satt en borgerlig allians vid makten i Söderköpings kommun. De förhandlade med nästan alla partier om nybyggnation i Brunnsparken, också Socialdemokraterna. Under sommaren 2014 valde Socialdemokraterna istället att gå emot förslaget och vara med vid överlämnandet av Naturskyddsföreningens protestlistor.

Centerpartiet var med i den styrande alliansen 2014 och förordade alltså nybyggnation i parken närmare själva Söderköpings brunn. Idag är de emot det nu aktuella förslaget att bygga längre österut i parken.

En röst kan avgöra

Dagens politiska opposition, C, L, KD och V, hoppas att frågan ska återremitteras och utredas mer. Lite beroende på hur många ledamöter som kan komma till kommunfullmäktige ikväll behövs det troligen 12 röster för att få igenom en återremiss. De fyra oppositionspartierna har tillsammans 11 röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkbygge Söderköping

Mer i ämnet