Landshövding Cecilia Schelin Seidegård vill kraftsamla och få bort vildsvinen från Gotland. Foto: TT/SVT

Vildsvin hittat på Gotland – nu larmar myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kväll hittades ett dött vildsvin i Dalhems socken på Gotland. Nu vill länsstyrelsen kraftsamla för att få bort de oönskade djuren.

– Vildsvin ska helt enkelt inte finnas på ön. Nu måste vi kraftsamla för att hindra ytterligare spridning. Viltförvaltningsdelegationens hållning är absolut nolltolerans för vildsvin på Gotland, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård i ett uttalande.

Det upphittade döda vildsvinet undersöktes på onsdagen.

– Det svin som nu hittats är med all säkerhet ett vildsvin och inte någon korsning. Djuret är årsgammalt och föddes i somras. Kroppen har skador som tyder på att det blivit påkört, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Extrema jaktmetoder tilläts 2013

Sedan 1990-talet har det förekommit en del korsade svin – en blandning av tam- och vildsvin – på ön som hållits i hägn. 2002 infördes det krav på tillstånd för att hålla korsningsgrisar i hägn.

2012 polisanmälde länsstyrelsen på Gotland en misstänkt smuggling av vildsvin som skulle ha skett via Gotlandsfärjan två år tidigare. Utredningen lades ner.

2013 gav myndigheterna på Gotland klartecken till vad som kan anses vara extrema jaktmetoder för att bekämpa vildsvinen. Då fick man jaga med hjälp av bil och lampa, utan särskilda och individuella tillstånd.

Renrasiga vildsvin har konstaterats vid ett fåtal tillfällen de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.