Foto: Patrik Widegren /SVT

Ali vill förbjuda tiggeri i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Förbjud tiggeri på Gotland under sommaren så att turisterna känner sig välkomna. Det föreslår en privatperson till Region Gotland. Men både regionen och polisen säger nej.

Ali Isman som bor i Visby ligger bakom förslaget om att förbjuda tiggeri i staden under tio veckor i sommar. Han ser en risk att turismen till ön skulle kunna påverkas negativt.

– De kommer att gå runt med sina tidningar, eller sin mugg, sitta överallt, framför hotellen eller restaurangerna. Så det kommer att bli lite obehagligt för alla som ska komma hit, säger Ali Isman.

Tiggarnas situation

Förbud inte möjligt

Det finns fler som tycker som Ali. Till den fråga som han skickat in till Region Gotland har han bifogat en namninsamling.

– Nästan 80 namn samlade jag in på två timmar, säger Ali.

I likhet med många andra platser i landet så har också Gotland, och framförallt Visby, fått uppleva hur fattigdomen i Rumänien fått många personer att komma hit för att samla pengar. De flesta säljer tidningar eller tigger på gatorna. Men att förbjuda dem att tigga, är inte möjligt.

– Enligt lag så är det tillåtet i Sverige att samla in pengar för egen försörjning, säger Roger Nyd på Gotlandspolisen som också fått frågan på sitt bord.

”De måste få lugn och ro”

Ali Isman tycker att det hela är beklagligt.

– Den lag som de stödjer sig på är kanske gjort för flera år sedan, då de inte visste att det skulle komma tiggare år 2015. Så jag tror att det är dags att ändra den lagen, säger han och påpekar att migranterna gärna kan komma, men inte på sommaren.

– De (läs turisterna, red. anmärkning) måste ha lugn och ro, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet