Kristina Nilsson Bromander är projektledare för vindkraftsparken. Foto: SVT/OX2

Vill ha tillstånd för 370 vindkraftverk utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget OX2 har nu lämnat in sin ansökan om Natura 2000 tillstånd för en havsbaserad vindpark 20 kilometer utanför Gotland.

Vindkraftparken har fått namnet Aurora och planeras ligga 20 kilometer utanför Gotland och 30 kilometer från Öland. Totalt planeras parken omfatta upp till 370 vindkraftverk med en maximal höjd på 370 meter. Förra hösten var projektet ute på samråd.

– Jag upplever att vi haft en bra dialog med de närboende och att det finns ett stort intresse för energifrågan och havsbaserad vind. Det som alltid efterfrågas vid sådana här samråd är hur det kommer att synas från land. Men parken ligger ganska långt ut. Det är inte ens inom Sveriges territorium, utan i Sveriges ekonomiska zon, säger Kristina Nilsson Bromander som är projektledare för parken.

Gotland

El för fem miljoner hushåll

Bolagets ansökan gäller tillstånd att bedriva verksamhet ur ett Natura 2000-perspektiv och inkluderar en miljökonsekvensbeskrivning. Elproduktionen för vindkraftparken beräknas uppgå till cirka 24 Twh per år, vilket motsvarar en årlig elförbrukning för omkring fem miljoner hushåll.

– Vi beräknar att den första elen från parken kommer kunna levereras 2030. Byggnationen bedömer vi kan dra igång 2027/2028, säger Kristina Nilsson Bromander.

Natura 2000-områden

Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Områdena innehåller värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

I Sverige finns drygt 4000 olika Natura 2000-områden, varav en del också är naturreservat eller nationalparker.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet