Visby – Ja till investering i Slite hamn

Uppdaterad
Publicerad

Politikern på Gotland säger ja till att låta bolaget Nordstream investera närmare 70 miljoner kronor i hamnen i Slite på norra Gotland.

En nästintill enig teknisk nämnd tog beslutet under förmiddagen idag.

-Det var inget svårt beslut, säger tekniska nämndens ordförande, centerpartisten Kjell Skalberg, som betonar att nämnden bara tagit ställning i själva hamnfrågan.

-Vi känner att vi har en bred uppslutning på Gotland bakom det här beslutet, säger Skalberg.

Också folkpartiets representant i nämnden röstade för uppgörelsen. Annars är partiet, främst genom sin riksdagsman Carl B Hamilton, en av gasledningens hårdaste motståndare.

Röstsiffrorna blev tio mot ett för en utbyggnad. Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet, och menade att ärendet istället borde tagits upp i kommunfullmäktige.

-Jag tycker det är beklagligt att nämnden inte förstår att det här är en helhetsbild och att vi nu blivit en bricka i Nordstreams spel, säger Matias Lundström (mp), ledamot i tekniska nämnden.

Hamnen i Slite ligger på en strategiskt viktig plats för Nordstream som vill använda hamnen som logistikcentra under de tre år som bygget av gasledningen beräknas ta. Därför är företaget villigt att investera i hamnen redan innan man fått tillstånd till att bygga själva ledningen.

En ansökan till svenska staten om tillstånd till att bygga gasledningen väntas komma innan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.