Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yuliia Apolonova som flytt från kriget i Ukraina deltar i projektet Care Stödcenter på Hemgården i Norrköping. Foto: Martin Klevelid/SVT

Yuliia från Ukraina: ”Det här projektet är fantastiskt”

Publicerad

För på dagen ett år sedan rullade Rysslands krigsmaskineri över gränsen till Ukraina och startade det blodigaste kriget i Europa sedan Andra världskriget. Miljoner människor har flytt sönderbombade städer och byar. Yuliia Apolonova hamnade i Linköping och deltar nu i projektet Care Stödcenter.

– Vi ökar anställningsbarheten hos de ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet, säger projektledaren Lena Grafl, som själv är ukrainska.

Stadsmissionen driver projektet som finansieras av Europeiska socialfonden. Kurserna hålls i Linköping och i Norrköping. Ett av målen är att ukrainarna lättare ska kunna få jobb.

Norrköping

Anställningsintervjuer

– Det här projektet är fantastiskt! Vi får till exempel lära oss att skriva CV och hur man ska, och inte ska, bete sig på en anställningsintervju, säger Yuliia Apolonova, ukrainsk flykting.

Hon berättar mer om flykten och projektet i videon ovan.

Många av dem som kommit till Sverige mår dåligt efter sina upplevelser efter invasionen. Projektet innehåller därför också psykosocialt stöd.

Ska ut på praktik

Att ukrainarna omfattas av massflyktsdirektivet innebär att de till exempel inte får gå SFI, svenska för invandrare. De får heller inga personnumer,något som försvårar för dem i vardagen. Åtskilliga försöker ändå skaffa arbeten för att klara sig ekonomiskt.

– Jag ska till Stockholm idag för en intervju, säger Yuliia Apolonova.

I Norrköping håller projektet till på Hemgården. Det startade 1 februari och håller på till 31 augusti. 120 personer från hela Östergötland förväntar sig arrangörerna ska delta.

Under utbildningen kommer deltagarna också får sex veckors praktik. En del inom Stadsmissionens verksamheter, men de ser också ett stort behov av kontakter med näringslivet för att kunna ordna fler praktikplatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet