”Yusuf” vittnade efter sin mammas inrådan. Foto: Niclas Berglund

Yusuf valde att vittna mot gängkriminell – några månader senare mördades hans kusin

Uppdaterad
Publicerad

Yusuf bröt tystnadskulturen och pekade ut barndomsvännen som försökt mörda honom. 

Några månader senare sköts hans kusin ihjäl. Familjen anklagar nu polisen för att inte ha skyddat dem, trots upprepade vädjanden. 

– Jag skrek och bönade att de skulle göra något, säger Yusuf till SVT Nyheter.

Yusuf, som vi kallar honom, hade sålt cannabis i Skäggetorp i Linköping där ett kriminellt nätverk kontrollerar narkotikahandeln. 

En barndomsvän sköt honom i benet och magen och skadade honom svårt.

När Yusuf vaknade på intensiven vädjade hans mamma att han skulle hjälpa polisen genom att peka ut skytten.

– Hon sa till mig att ”du måste få en upprättelse för det här som han gjort mot dig”. Jag kunde inte säga nej till henne, säger Yusuf.

Yusufs pappa mordhotades

Den lokala brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten (Bops) i Linköping kopplades in för att ordna skydd åt Yusuf. Han kördes till en släkting, där det var tänkt att han skulle hålla sig gömd. Släktingen blev orolig och ville inte att han skulle bo kvar. Då åkte Yusuf till sin familj som placerats på en annan skyddad adress som socialtjänsten ordnat. Yusuf ansågs ha brutit mot överenskommelsen och placerades på annan ort men hans familj fick lämna sitt skyddade boende och återvända till Skäggetorp.

Kort därefter mordhotades Yusufs pappa nära bostaden.

I mitten av februari besköts en av familjens lägenheter i Skäggetorp där mormodern och flera syskon bodde. En 20-årig kusin, tidigare ostraffad, träffades och avled av skotten.

Polisen som fortfarande utreder mordet misstänker att fel person dödades och en teori är att skotten egentligen var tänkta för Yusuf, för att tysta honom ifrån att vittna.

Dömdes till tio års fängelse

Yusufs barndomsvän dömdes i juni i år mot sitt nekande till tio års fängelse i hovrätten för mordförsök. Ingen är ännu dömd för hoten mot pappan eller för mordet på kusinen. 

Bops i Linköping delar inte Yusufs bild.

– Jag känner inte igen mig i den kritik som framförts. Jag känner att mina medarbetare har gjort ett väldigt bra arbete och de har gjort sitt allra bästa, säger Sara Alsander, chef på regionala utredningssektionen där Bops ingår.

Tipsa SVT:s granskande reporter. Använd vår krypterade tjänst TV-leaks om du vill skicka ett känsligt tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.