– Skyddet för vittnen måste utvidgas till att gälla även för familjemedlemmar annars kommer vi aldrig få vittnen att medverka i förundersökningen eller i tingsrätten, säger Evin Cetin. Foto: Niclas Berglund/SVT

Yusufs advokat: Krävs nationellt ansvar för vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Yusufs advokat kräver en nationell samordning för att skydda vittnen och deras anhöriga. 

– Rättsväsendet har svikit familjen, säger advokaten och målsägandebiträdet Evin Cetin.

Familjen uppger att de vänt sig till ett stort antal kommuner, som polisen betraktar som säkra, för att börja ett nytt liv. Hittills vill ingen ta emot dem. De hänvisas till den ordinarie bostadsmarknaden. Men det är inte lätt för den stora familjen med tio barn, en mormor och två föräldrar utan anställningar.

Efter att Yusufs kusin mördats i februari fick hela familjen placering på ett skyddat boende och lever nu i ovisshet om framtiden.

Måste bli bättre skydd för brottsoffer i utsatta områden

Advokaten Evin Cetin har företrätt Yusuf efter mordförsöket och engagerat sig för familjen. Hon anser att ansvaret inte bör ligga på enskilda kommuners egen vilja om huruvida de ska ta emot brottsoffer eller inte.

– Att brottsoffer som vittnat nekas till att bosätta sig i någon av de fåtal kommuner som de på grund av hotrisken kan bo i, är inte att bryta tystnadskulturen, anser Evin Cetin.

Regeringen har i sitt 34-punktsprogram för att bekämpa gängkriminalitet angett att stödet till vittnen och anhöriga måste stärkas. Evin Cetin, tidigare S-politiker, anser att regeringen behöver fokusera på hur man bättre skyddar brottsoffer i utsatta områden. De kriminella känner ofta till var anhöriga till brottsoffer bor och hur de rör sig eftersom de bor i samma område, enligt advokaten.

Punktmarkerade och bevakade av kriminella

– Skyddet för vittnen måste utvidgas till att gälla även för familjemedlemmar annars kommer vi aldrig få vittnen att medverka i förundersökningen eller i tingsrätten, säger Evin Cetin. 

Hon planerar att göra en JO-anmälan mot Bops Linköping, för hon anser att polisen trots anmälningar inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda familjen.

– Det är väldigt viktigt för rättsväsendet att detta utvärderas så att inga fler människor ska få sina familjemedlemmar avrättade för att de vittnar och medverkar till att lösa brott, säger Evin Cetin.

Hör en längre intervju med advokaten Evin Cetin i SVT:s Morgonstudion.

Fotnot: Yusuf heter egentligen någonting annat.

Tipsa SVT:s granskande reporter. Använd vår krypterade tjänst TV-leaks om du vill skicka ett känsligt tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.