Östhammar blir årets arbetsgivare. Foto: SVT

Östhammars kommun är årets arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Östhammar har valts ut till att bli årets arbetsgivare i tävlingen Visa vägen som ordnats av Samhall för att lyfta fram arbetsgivare som anställer funktionsnedsatta.

Med priset Visa vägen vill Samhall lyfta fram de som bryter funktionsnedsattas utanförskap på arbetsmarknaden. I år gick priset till Östhammars kommun för att de anställer funktionsnedsatta till att göra serviceinriktade arbetsuppgifter inom äldreomsorgen.

Tagen

272 arbetsgivare nominerades till tävlingen det här året, ett rekord som gläder juryns ordförande Jan Sherman:

– Jag blev väldigt tagen av att det kom in så många bidrag, men det har ju inte gjort vårt jobb lättare precis, säger han och fortsätter:

– Men Östhammar kommun sticker verkligen ut med deras arbete med att, som de själva uttrycker det ”ordna fler händer till åldringsvården”, säger Jan Sherman.

De vann med motiveringen: ”Östhammars kommun har uppvisat både nytänkande och engagemang inom ett område med högt ställda krav. Genom att tänka långsiktigt har de utmanat såväl strukturer som fördomar och öppnat sina arbetsplatser i välfärdens kärna för personer med olika kompetenser och bakgrunder. Därmed visar de vägen mot en mer inkluderande arbetsmarknad.”

Glädjebesked

Och glädjebeskedet har så klart nått Östahammars kommuns vård- och omsorgschef Carina Kumlin:

– Jag har knappt förstått det ännu, det är väldigt stort, säger hon.

Juryn kallar er förebild i frågan, har du något tips till andra arbetsgivare?

Ja, särskilt i de kommuner som har låg arbetslöshet så funkar vår modell väldigt bra. Alla händer behövs, säger hon.

Juryn är fristående och består av bland andra bloggaren Isabella Löwengrip och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.