– Skåne ligger alldeles för högt i förhållande till andra regioner som Stockholm och Västra Götaland när det gäller antalet patienter som vårdas på sjukhus, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

1 090 nya covidfall i Skåne – något färre på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har fått 1 090 nya fall av covid-19. Skåne har därmed passerat 30 000 smittade och sticker ut jämfört med andra regioner. Det konstaterar Region Skåne på torsdagen i sin dagliga coronarapport.

Samhällsspridningen fortsätter att öka i hela Skåne, och totalt är 30 706 skåningar smittade med corona.

Ingen avflackning av kurvan

Tyvärr syns ingen avflackning i kurvan. Smittan finns i alla kommuner. De flesta fallen finns i åldersgrupperna 10–60 år, men covidsmittan finns även på äldreboendena. Det påverkar belastningen i sjukvården, skriver Regon Skåne i ett pressmeddelande.

– Skåne ligger alldeles för högt i förhållande till andra regioner som Stockholm och Västra Götaland när det gäller antalet patienter som vårdas på sjukhus, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

197 personer vårdas på sjukhus varav 29 på intensivvårdsavdelningar. På onsdagen fick 236 skåningar sjukhusvård.

Smittskyddsläkare vädjar

Skåningarna måste bli ännu bättre på att följa de skarpa råden, rekommendationer och föreskrifter som gäller. Många följer dem. Men det finns mer att göra, säger smittskyddsläkare Eva Melander.
– Vi måste fokusera på att få ner smittan – inte fundera på vems fel! Det enda som gäller är att fortsätta att hålla avstånd, hålla avstånd och hålla avstånd. Det är det som gör den stora skillnaden. Håller vi avstånd då är risken för smitta liten, säger Eva Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer