Jordig färskpotatis som potentiellt kan ha sönder en polissköld. Foto: Fredrik Persson/Janerik Henriksson/TT

1 400 kravallsköldar dras in av polisen – på grund av potatis

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten drar in 1 400 kravallsköldar. Anledningen är att en rå potatis slog sönder sköldbladet vid ett test av den aktuella modellen.

I mer än 10 år har polisen använt sig av en modell kravallsköldar som nu dras in. Anledningen är att de inte klarar en potatisattack.

Polisens nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson, slog larm om att det finns brister i sköldarna som används, rapporterar polistidningen. Kvalitetsbristerna upptäcktes efter att en polispatrull genomfört ett ingripande med hjälp av en sköld.

Dras in

Efter larmet genomfördes ett test i region Syd för att avgöra om något var fel med sköldarna. Vid testet kastades en rå potatis mot sköldbladet som då sprack.

Nu ska polismyndigheten dra in samtliga 1 400 sköldar av det aktuella märket och ersätta med nya.

– Arbetsgivaren har gjort en inventering och kommit fram till att man har tillräckligt många av en annan sorts sköldar för att klara verksamheten under sommaren, säger Patrik Danielsson till polistidningen.

Kravallsköld används främst av kravallpoliser och vissa militära organisationer. Sköldarna skyddar bäraren mot splitter och kastade projektiler och hjälper att slår bort en motståndare. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.