Sandra Mastios restaurang erbjuder 10 000 kr för tips som leder till en anställning. Foto: Firas Razak / SVT

10 000 kronor i hittelön till den som hittar krogpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Krogbranschen skakades av pandemin – många anställda permitterades eller sades upp. Nu, när samhället börjat öppna upp igen, står många krogar utan personal. En pizzarestaurang i Malmöstadsdelen Limhamn har testat ett nytt grepp – den som tipsar om en person, som sedan blir anställd, får 10 000 kronor.

Inspirationen kommer från att restaurangens ägare har en bakgrund inom rekrytering, där en så kallad ”finders fee” ofta betalas ut till den som hittar efterfrågad kompetens till ett företag.

– Det är en välbeprövad metod i andra branscher. Kanske kan andra tycka att det är kontroversiellt, men vi chansade och det har funkat, säger Sandra Mastio, gastronomisk ledare på restaurang Mastio.

Coronapandemin

Många sökande

Andra restauranger har gjort liknande erbjudanden, men då med mindre summor. Sandra Mastio tycker dock inte att 10 000 kronor är ett så stort belopp i sammanhanget.

– Det låter kanske som mycket pengar, men det är faktiskt en investering i personalen och teamet. Och ser man det på det viset så är det en ganska liten summa.

Och när vi träffar Sandra är det fullt upp, inte bara med lunchförberedelserna, det är redan ett stort antal intervjuer inbokade.

– Innan körde vi annonsen utan hittelön och fick noll ansökningar. Nu med hittelönen så har vi fått in rejält många. Och det är riktiga guldkorn som har sökt.

”Viktigt med bra arbetsförhållanden”

Många av de som permitterades under pandemin har lämnat branschen för andra yrken eller vidareutbildning. Enligt Sandra Mastio är en hittelön inte den enda lösningen.

– Rimliga arbetsvillkor och löner. Det kanske inte alltid varit fallet i branschen, men där syns en stor förändring. De arbetsgivare som inte sköter sig får inte behålla sin personal.

I skrivande stund annonserar Arbetsförmedlingen nästan 700 lediga jobb inom restaurangbranschen i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet