Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Priserna på lägenheter att hyra mångdubblas under Eurovision Song Contest i Malmö. Se videon där vi går igenom några av erbjudandena. Foto: Bernard Mikulic

”Är ju lite skamlöst!” – Malmöbor chockade över Eurovisionpriser på hyrbostäder

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2024 är det Eurovision-final i Malmö och alla hotell är fullbokade. Nu börjar det dyka upp lägenheter som privatpersoner hyr ut under den tiden. Och det verkar som att en del vill försöka göra sig en rejäl hacka.

Kasper Köhler skrattar högt när han hör vad som begärs för en tvåa i området där han leker med sonen Joar.

– Folk passar nog på när marknaden är så het under Eurovision. Nu blev man ju lite sugen att hyra ut bostaden några nätter, säger Kasper Köhler.

SVT Nyheter Skåne gjorde den 28 augusti en sökning på uthyrningssajten Airbnb där privatpersoner kan hyra ut sin bostad. Vi sökte ett boende från 6 till 12 maj 2024 för fyra personer: Här är några av träffarna.

  • Ett rum i en villa i Västra Kattarp i Malmö för 15300 kronor per natt
  • En tvåa på Lindeborg för 20000 kronor per natt
  • En tvåa i Hyllie för 23500 kronor per natt.

Eller vad sägs om en tvåa på 60 kvadratmeter mellan Nobeltorget och Rosengård för 29000 kronor per natt? 177 000 kronor för sex nätter under eurovision-veckan.

– Det är ju lite skamlöst kan jag tycka. Då tror man ju verkligen på utbud och efterfrågan. Jag hade inte gjort det själv men vi är olika, säger Alice Hernqvist.

Uthyraren överaskad

SVT Nyheter Skåne har pratat med privatpersonen som hyr ut lägenheten för 29 000 per natt och hen blir mycket överraskad av priset.

– Nej, det visste jag inte. Airbnb har nåt som heter Smart Pricing och då är det deras algoritmer som sätter ett pris. Det får jag kolla och nog stänga av Smart pricing så att jag själv sätter priset, säger uthyraren som vill vara anonym.

”Smart pricing”

Airbnb:s Smart Pricing beskrivs så här på deras hemsida:

När du sätter på Smart Pricing så justeras priserna automatiskt baserat på efterfrågan. Detta är ett värdefullt verktyg som hjälper dig att reagera på resetrender. Du optimerar priset utan att ständigt behöva övervaka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.