Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Henriksson berättar om hur det är att ta emot ett främmande barn i familjen. Foto: SVT

Möt familjen som öppnar sitt hem för behövande barn

Uppdaterad
Publicerad

Omid bor i familjehem. Han trivs med sina nya ”föräldrar” som han tycker ger bra stöd och hjälp. Och familjehemspappan Anders Henriksson säger att det handlar om att ge – men också om att få.

Omid är 17 år och har bott hos familjen Henriksson i Malmö i två år. Och han stortrivs med sin nya familj. Just nu går han på gymnasiet men han drömmer om att i framtiden kunna jobba med det yrke han praktiserat inom.

Tagit emot två barn

I videon ovan berättar hans fosterhemspappa, Anders Henriksson, om hur det är att ta emot ett främmande barn i familjen, först ett förskolebarn som idag är ung vuxen och sedan en tonåring.

Han säger att det inte bara handlar om att ge utan också om att få.

– Vi har utvecklats som familj och fått helt nya kunskaper.

Omid kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Det är ett vanligt skäl till att att någon flyttar in i ett familjehem.

Hälften tonåringar

Ett annat skäl är att föräldrarna inte klarar att ta hand om sina barn. Det kan bero på drogmissbruk eller psykiska problem.

Omkring hälften av alla barn som flyttar in hos familjehemmen är tonåringar, resten är förskolebarn, men barn under sju år utgör en växande skara.

Fotnot: Omid heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer