Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: TT

Trots ökad smittspridning – skolorna öppnar efter påsk

Publicerad

Smittan ökar bland unga i Skåne men trots det håller smittskydd Skåne fast vid att högstadie- och gymnasieelever ska tillbaka till skolorna efter påsklovet.

– Vi har valt att inte lägga den begränsningen i dagsläget men skulle smittspridningen öka drastiskt får vi naturligtvis omvärdera, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Efter att länge haft en motsatt trend än övriga Sverige så ökar smittspridningen något i Skåne igen.

Under mars månad har snittet för antalet smittade per dag legat kring 400 smittade men den senaste veckan har det sakta börjat öka igen. Under de senaste sju dagarna har ett genomsnitt på runt 500 fall konstaterats dagligen.

Gymnasieeleverna ska tillbaka till skolan

Men även om smittspridningen ökar bland unga vill inte region Skåne rucka på beslutet att högstadie- och gymnasieelever ska tillbaka från distansundervisning efter påsklovet.

– Gymnasieeleverna har fått stå tillbaka länge och det är många som faktiskt har farit illa av det. Därför har regeringen och Folkhälsomyndigheten tagit bort den rekommendationen. Samtidigt är vårt smittläge ganska gynnsamt. Skulle den öka drastiskt får vi naturligtvis omvärdera, säger Eva Melander.

Eva Melander menar också att gymnasieelever träffas på fritiden och att det därför är svårt att dra säkra slutsatser kring hur stor betydelse skolorna, i slutänden, har för smittspridingen.

– Frågan är hur mycket som förorsakats av skola respektive annat.

Fortfarande få på sjukhus

Så väl smittotalen som antalet som vårdas på sjukhus ligger dock ännu på en låg nivå jämfört med hur det såg ut kring årsskiftet.

– I sjukvården har vi tack och lov än så länge inga tecken på en ökad samhällsspridning, utan där kryper det långsamt nedåt. Det är väldigt positivt och vi har även fått färre fall i intensinvvården. Men en ökning i samhället får ofta inte påverkan på vården förrän ett par veckor senare, och en ökning hos de unga behöver inte betyda att vården belastas så länge inte smittan sprids till de äldre, säger Eva Melander.

Vecka 1 i år låg snittet på antal smittade per dag på 1 438 och i snitt 594 personer vårdades på sjukhus. Enligt dagens siffror från Region Skåne vårdas 120 covidpatienter på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.