106-åriga Dagny årets ambassadör i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Dagny Carlsson är världens äldsta bloggare och en förebild för många. Nu tar hon emot en utmärkelse från kommunen där hon föddes.

Årets Guldambassadör i Kristianstad är 106-åriga Dagny Carlsson. Priset går till en person som stärker kommunens attraktivitet i omvärlden. Motiveringen är att hon charmat alla med sin pigga och frispråkliga personlighet.

– Jag känner mig väldigt stolt och hedrad. Här har jag lekt som barn. Vi hade trevligt i den här lilla staden med massor av lekkamrater. Kristianstad glömmer jag aldrig. Jag tror att alla minns sin hembygd med glädje, säger Dagny Carlsson.

Efter skolan började hon att arbeta på en syfabrik i en källare på Söder i Kristianstad. Sedan dess har Dagny överlevt både världskrig och en stor industriell utveckling. Själv började hon att blogga som 100-åring och blev kändis på kuppen.

– TV skulle spela in en dokumentär om att det inte är så dumt att bli gammal. De sökte någon som skulle spela huvudrollen. Genom den blev bloggen känd. Jag blir glad av att det går så bra, folk kommer fram, hälsar och vill ta en selfie, säger Dagny Carlsson.

En mer aktiv vardag för äldre är en fråga hon brinner för. Själv går 106-åringen motionsrundor och bloggar varje dag. Trots åldern vill hon leva så självständigt som möjligt.

– De har begåvat mig med hemtjänst, även om jag inte har bett om det. De är trevliga och kan se till att jag lever. Jag har inget emot att de städar, men jag klarar mig själv med att handla, säger Dagny Carlsson.

Hör Dagny berätta mer om sitt liv  i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet