Antalet unga rånare ökar kraftigt i södra Sverige. Foto: TT

113 barn i Sydsverige är misstänkta rånare

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 har polisen i Region syd registrerat 113 misstänkta rånare som är under 15 år. Antalet barnrånare har ökat kraftigt i alla distrikt i region Syd, utom i Malmö där siffrorna är ungefär de samma som år 2015.

– Det anmärkningsvärda är att det här inte är ett storstadsfenomen. Det finns i både stora och små tätorter, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Sedan 2015 har antalet barnrånare ökat med 76 procent i region Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

– Det är ytterst allvarligt att det ökar. Det är en strategiskt viktigt kategori för vi ser att de som har begått personrån i ung ålder i väldigt stor utsträckning förekommer i grov brottslighet längre upp i åldrarna.

Jarl Holmström, biträdande regionpolischef, är bekymrad över utvecklingen. Foto: Firas Razak

Den kraftiga ökningen av antalet unga rånare bekymrar polisen, men Jarl Holmström tror att verkligheten kan vara värre än vad siffrorna visar.

– Det finns ett mörkertal. Brottsoffren känner sig utsatta och skuldbelägger ofta sig själva. Jag tror att man ska vara försiktig med att ta statistiken för sanning.

Fakta

  •  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.