Målet med projektet är att få så många kvinnor som möjligt att lämna ett cellprov för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka cellförändringar och förebygga livmoderhalscancer.
− Vi vet att många kvinnor efterfrågar självtest. Vi vet också att många kvinnor uteblir från besök hos barnmorska, kanske på grund av tidsbrist eller att man känner obehag inför undersökningen. Nu får de chansen att göra ett lika säkert cellprov hemma, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, till SVT Nyheter Skåne.
Enkelt att göra själv
Självtestet tas med hjälp av en bomullspinne i vaginan. Pinnen stoppas sedan i ett provrör som sedan skickas vidare med brev för analys.
Hur säkert blir det att testa sig själv jämfört med att låta en barnmorska göra testet?
– Vi vet att det blir tillräckligt bra. Vi använder oss redan av självtest för kvinnor som uteblivit från provtagningar som de kallats till. Vi kommer också att utvärdera det här projektet. Vi vet att den tekniska analysen fungerar bra och det återstår att se hur svarsfrekvensen blir, säger Gunilla Bodelsson.
Sedan 2017 skickar Region Skåne ut självtest till kvinnor som uteblivit från cellprovtagning under de senaste sju åren.
Först i landet
Enligt Gunilla Bodelsson är Skåne först i landet med att skicka ut självtest istället för kallelse till barnmorskemottagning.
– Vi är angelägna om att få ett så bra resultat som möjligt. Om det faller ut väl, vill vi kunna införa detta permanent för Skånes kvinnor samt även föreslå en nationell rekommendation, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi.
Region Skånes pilotprojekt omfattar 15 000 slumpmässigt utvalda kvinnor och gäller den gynekologiska hälsokontrollen för kvinnor som är äldre än 30 år, eftersom det är i den åldersgruppen som HPV-analys (Humant Papillom Virus) utförs på cellprovet.
Humant Papillom Virus
Papillomvirus är en grupp virus som också kallas vårtvirus. Namnet papillomvirus kommer av papill, som är något som liknar en vårta.
Papillomvirus som infekterar människan förkortas HPV. Det står för Humant Papillom Virus. Det finns över 100 typer av papillomvirus som kan infektera människan. Olika papillomvirus infekterar olika delar av kroppen.
Det vanligaste viruset infekterar fotsulan. Vissa papillomvirus ger vårtor på könsorganen. Sådana vårtor kallas kondylom.
Papillomvirus som infekterar livmoderhalsen kan orsaka så kallad cervixcancer, livmoderhalscancer. Därför bestämde man 2010 att alla flickor mellan 10 och 12 år ska erbjudas vaccination mot sådana papillomvirus inom skolhälsovården.
Källa: Nationalencyklopedin