Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet inträffade i fredags. På måndagen häktades en 15-årig pojke. Hör hans advokat berätta mer om mordet och mordförsöket i videoklippet. Foto: Johan Nilsson/TT

15-årige pojken häktas misstänkt för mordet på Emporia

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts till döds och en kvinna skadades svårt på Emporia köpcentrum i Malmö i fredags. Nu häktas den 15-årige skytten, som erkänt dådet, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Häktningsförhandlingen ägde rum i Malmö tingsrätt under måndagseftermiddagen. Pojken deltog via länk från arresten tillsammans med sin advokat Johan Fernvall.  

Via advokaten meddelade pojken att han erkänner mordet, men inte mordförsöket på kvinnan. Han vill att det ska rubriceras som vållande till kroppskada.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

– Han är ångerfull i förhållande till skjutningen av kvinnan och det är skälet till att han har valt att erkänna, säger Johan Fernvall.

Tingsrätten valde dock, efter förhandling bakom stängda dörrar, att gå på åklagare Michelle Steins linje och häkta pojken på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord.

Pojken får även fulla restriktioner vilket begränsar hans kontakt med omvärlden.

Gängkopplingar

Polisen meddelade redan tidigt i utredningen att mordet kopplas till den kriminella miljön.

Måltavlan var en 31-årig man som sköts till döds och som enligt källor till SVT Nyheter hade en ledande roll inom det kriminella gänget Satudarah Assassins.

En 39-årig kvinna skadades när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentrumet mitt i fredagsrusningen. Den skadade kvinnan var enligt polisen en förbipasserande som kom i skottlinjen.

15-åringen är hemmahörande i Göteborg och ska ha haft en uppväxt kantad av våld och droger.

Se när SVT:s reporter går igenom händelseförloppet vid skjutningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Oskar Jönsson följer skyttens spår i Emporia. Foto: Per Sjöberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet