Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Killens tidigare ombud varnade för placering på SIS-hem: ”Jag kände en oro”

Mordet på Emporia: Misstänkte pojkens tidigare ombud varnade för Sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som misstänks för mordet på Emporia i Malmö placerades på ett Sis-hem i april förra året. Pojkens tidigare ombud varnade för en sådan placering och menade att det fanns stor risk för att pojken skulle träffa olämpliga personer där.

Det var i april förra året som förvaltningsrätten beslutade om tvångsvård för 15-åringen. Socialnämnden i Göteborg menade att 15-åringen led ”påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”.

Statens institutionsstyrelse, Sis, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. 15-åringens offentliga biträde i rätten ansåg att hans klient behövde tvångsvård ”dock med förbehållet att vården inte bör ges på ett Sis-hem.”, enligt domen i förvaltningsrätten.

– Jag tyckte risken var stor för pojken att utsättas för påverkan av andra medintagna på ett Sis-hem. Jag förordade istället att han skulle vara i ett familjehem. Själv ville han bara hem till mamma, säger Olle Palmgren, offentligt biträde till 15-åringen i förra årets förhandling i förvaltningsrätten, till SVT.

”Kan inte kommentera”

Förvaltningsrätten kan inte bestämma placeringen av ett barn, bara besluta om det blir vård enligt LVU eller inte. Efter domen bestämde socialnämnden i Göteborg att placera pojken på ett Sis-hem i Västsverige.

Catharina Gabrielsson, chef för avdelningen barn och unga vid socialförvaltningen i Göteborgs stad, skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Vi kan inte kommentera hur vi gjort vår bedömning i det enskilda fallet men generellt är det flera faktorer som spelar in...Det handlar om vårdnadshavarnas önskemål, barnets önskemål, vår kännedom om barnet, vilket vårdbehov som barnet har”.

Gjorde ”gott intryck”

Efter förvaltningsrättens dom har Olle Palmgren inte haft någon kontakt med pojken.

Han blev förvånad när han förstod att det är hans tidigare klient som nu erkänt och är misstänkt för helgens mord på Emporia i Malmö.

– Jag blev faktiskt chockad. Jag fick ett väldigt gott intryck av honom. Det är inte ofta jag får det i de här sammanhangen. Han var väldigt artig och svarade på alla mina frågor, säger Olle Palmgren.

Beslut om tvångsvård

15-åringen har erkänt mord på en 31-årig man på köpcentrumet Emporia i Malmö i helgen. I samband med skjutningen skottskadades även en förbipasserande kvinna.

Enligt förvaltningsrättens dom ansåg även pojkens mamma att vården av hennes son behövde ges med tvång.

Domen överklagades aldrig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Skåne
Mer Nyheter