En 22-årig man dömdes på fredagen till 15 års fängelse efter storbråket på Augustenborg i Malmö förra året. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

15 års fängelse för attack med machete i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tingsrätt dömer en 22-årig man till fängelse i 15 år för två försök till mord och två fall av grov misshandel. 22-åringen ska även betala skadestånd på närmare 680 000 kronor.

Den 7 augusti 2022 inkom ett larmsamtal till polisen om ett större bråk på Augustenborgsgatan i Malmö. På platsen hade två olika släktgrupperingar samlats för att diskutera stöldanklagelser som den ena grupperingen riktade mot den nu dömde mannen.

Bråket urartade i tumult och enligt rätten utdelade den 22-årige mannen kraftiga hugg med en machete mot tre personer från den motsatta grupperingen. Två av personerna träffades i bakhuvudet med sårskador och underliggande frakturer på skallbenen som följd.

Av rättsintygen framgår att det hade funnits en beaktansvärd risk för dödlig utgång om de inte erhållit akutmedicinsk vård. Den tredje personen träffades i ena benet med en sårskada och underliggande fraktur som följd.

”Handlade i nödvärn”

Gärningsmannen menade att han handlade i nödvärn men den invändningen är enligt tingsrätten motbevisad.

– Huggen träffade i bakhuvudet på de båda männen och den person som höggs i benet låg på marken när han blev träffad. Det är omständigheter som i princip är oförenliga med ett agerande i nödvärn, säger chefsrådmannen Lennart Strinäs, i ett pressmeddelande på fredagen.

De män som utsattes för mordförsök får 250 000 kronor var i så kallad kränkningsersättning. Det är i enlighet med de nya och högre nivåer som gäller sedan den 1 juli förra året.

Påföljden fängelse femton år avser även en grov misshandel i Växjö i maj 2022.

Se mer om storbråket i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst en är skadad av ett tillhygge, uppger polisen. Foto: Mikael Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.