Hundarna stoppades av tullen den 14 september. Foto: Erland Vinberg/TT

15 hundar avlivas – stoppades vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan kom en bil med 15 hundar från Rumänien till Lernacken i Malmö. I bilen fanns förfalskade hundpass och efter provtagning visar det sig att nästan inga av hundarna är vaccinerade mot rabies.

Det hela började med att tullen vid en kontroll den 14 september fattar misstanke om att passen kan vara förfalskade. Hundarna var av olika raser, bland annat cockerspaniel och amstaff. De var även i varierande ålder.

– På senare tid har man i bland annat Finland och Norge tittat närmre på hundar med förfalskade pass och deras vaccinationsstatus. Det har visat sig att djuren ofta inte är vaccinerade mot rabies, säger länsveterinär Leif Felton.

Inga fall på hundra år

Sverige har inte haft ett rabiesfall sedan 1896 och sjukdomen är till stora delar utrotad i västra Europa. För några veckor sedan dök dock ett fall upp i Tyskland där en hund smugglats in från Turkiet.

Sammantaget gjorde detta att Jordbruksverket bestämde sig för att rabiestesta hundarna. Provsvaren visade att en klar majoritet av de 15 hundarna inte hade tillräckligt skydd mot rabies.

– Teoretiskt sett kunde alla haft rabies, säger Leif Felton.

Karantän och avlivning

Länsstyrelsen i Skåne sköter omhändertagandet av hundarna och fattade under torsdagen ett beslut om avlivning. Bakom beslutet ligger flera orsaker.

– Vi har försökt få tag i transportören, som är ansvarig djurhållare och den som djuren omhändertagits ifrån, men inte lyckats, säger Leif Felton.

Jordbruksverket har även bedömt att en två månader lång karantän skulle gälla på grund av oklarheterna kring vaccinationsstatus – något som skulle medföra stora kostnader.

– Dessutom är hundarna i delvis dåligt skick och vi saknar dokumentation om hundarna.

SVT Nyheter Skåne träffade för några månader veterinären Mikael Svensson som blev biten av en smuggelhund:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.