15 personer åtalas nu för smuggling efter polisens ”Operation Goldfinger”. Foto: TT

Nio ton kokain smugglades – 15 personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

15 personer åtalas för omfattande smuggling och handel med kokain, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande. Åtalet är ett resultatet av ett europeiskt polissamarbete kallat ”Operation Goldfinger”.

Personerna ska genom ett organiserat nätverk i olika grad ha deltagit i smuggling och handel med nio ton kokain från Nederländerna, Belgien och Tyskland från 2012 till sommaren 2019.

Enligt Kvällspostens/Expressens rapportering från 2019 är en Malmöbo i 40-årsåldern inblandad. Köpenhamnspolisen skriver i sitt pressmeddelande att det handlar två danska medborgare, en svensk medborgare och resten medborgare i Albanien och Kosovo.

Operation Goldfinger är ett europeiskt polissamarbete inom ramen för Interpol. I juni 2019 slog polisen till och sedan dess har de 15 personerna suttit häktade i Danmark.

Rättegången inleds i Köpenshamns byret i december och avslutas i september 2021. Sammanlagt 63 rättegångsdagar är avsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.