En arbetsbåt med ett mudderverk på kantrade vid 13.40-tiden på onsdagen i Trelleborgs hamn. Tre personer föll vattnet. Foto: Mikael Nilsson

Efter olyckan: 15 ton olja riskerar läcka ut i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter olyckan handlar det stora arbetet framförallt hur man ska vända på på fartyget så säkert som möjligt utan att de 15 ton drivmedel som finns ombord ska läcka ut.

– Då kommer vi tvingas stänga hamnen, säger Gustav Sandell, inre befäl på räddningstjänsten syd.

Efter farytgsolyckan i Trelleborgs hamn handlade onsdagseftermiddagens arbete om att försöka rädda de tre personer som var ombord på fartyget.

Två av dem hittades kraftigt nedkylda och fördes till sjukhus. De båda männen ligger nu på sjukhus med lindriga skador. Den tredje personen har inte hittats och räddningsinsatsen är avslutad.

– Senast man såg till personen fanns han på fartyget och förutsättningarna för att hans liv går att rädda är obefintliga, säger Gustav Sandell.

”Finns risk att den kantrar”

Man har redan sett att det har läckt ut små mängder olja. Därför går arbetet framöver istället ut på att vända fartyget åt rätt håll igen och minimera risken för ytterligare utsläpp.

– Det finns risk för att den kantrar. Haveristen ligger så till att man behöver dra in fartyget till kajen. Därefter ska man vända det.

Bärgas i helgen

Bärgare till den kapsejsade båten har beställts och bärgningsarbetet beräknas kunna påbörjas i helgen. Under fredagen ska dock fartyget undersökas med en undervattensrobot.

– Det är mycket olja, så då måste man stänga igen helt för att det inte ska läcka ut och påverka havet och stränderna, säger Gustav Sandell, inre befäl på räddningstjänsten syd.

Skulle fartyget börja läcka under tiden kommer hamnen stänga och det kan även påverka färjeavgångar.

– När vi lyft upp fartyget litegrann ska vi stötta upp det för att undvika oljeläckage, det har inte läckt ut något än och vi ska göra allt för att undvika ett läckage, säger Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.