150 lägenheter tillbaka till bostadskön i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har det kommunala bostadsbolaget MKB sedan i höstas arbetat intensivt mot olovliga andrahandsuthyrningar. Nu kan det första resultatet presenteras – fler än 150 lägenheter har lämnats tillbaka till bostadskön.

MKB har cirka 23 000 lägenheter i Malmö. De 150 lägenheter som nu frigjorts finns över hela staden. Västra hamnen, Nydala och Lorensborg är bara några av de stadsdelar där lägenheterna hyrts ut olovligt.

– Vissa lägenheter har man hyrt ut till en vän eller till någon man inte känner för att tjäna pengar. Vi stöter också på madrassboenden, säger Eva Rosengren, projektledare på MKB till SVT Nyheter Skåne.

I flera lägenheter har ett dussintal personer varit skrivna på en och samma adress.

– De utnyttjas av den svarta bostadsmarknaden. Det är bostadsbrist och det finns möjlighet att tjäna pengar på att hyra ut, säger Eva Rosengren.

Kontraktet kan ryka

Den som hyr ut sin hyreslägenhet utan tillstånd riskerar att förlora sin bostad, eller i bästa fall ges en rättelse. Men vid olovlig uthyrning med baktankar ryker kontraktet direkt. Lägenheten går då till sökande i MKB:s bostadskö.

I det här fallet har hyresgästerna själva valt att säga upp sina lägenheter direkt.

– Vi har fått in tips från personal som är ute på området eller från grannar som tycker att det är mycket spring och inte känner igen personerna som bor där, säger Eva Rosengren.

Tillstånd viktigt

Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet i vissa fall. Det kan handla om att provbo med ny partner eller studera på annan ort. Att bedriva hotellverksamhet via sajter som Airbnb är däremot inte okej, berättar Eva Rosengren.

Nu fortsätter MKB jakten på olovliga andrahandsuthyrningar.

– Det här är ett problem i alla städer där där det är bostadsbrist. Vi har sett 150 stycken under de här månaderna och det kommer säkert fortsätta i samma takt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.