1500-talets skrytbygge öppnar igen för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Det är kanske svårt att tro idag, men det här var på 1500-talet ett riktigt skrytbygge. Godsägaren Eske Bille satsade stort och byggde slottet med all den tidens lyx. Här saknades varken glaserat tegel eller målade innertak.

– Han anlade till och med en toalett med avlopp och andra lyxiga inredningsdetaljer, säger Eva Persson, antikvarie på länsstyrelsen.

Skånska kriget under 1600-talet beseglade ödet för Månstorps gavlar. Borgen brändes och sedan följde flera hundra år av förfall. Så småningom blev ruinen ett populärt besöksmål. Men förfallet fortsatte och det började lossna stenar.

Fick sten på sig
– Vid ett tillfälle stod jag bredvid en dam när det ramlade ned en sten på hennes axel. Då kände jag att nu är det nog, säger Lars Danred, eldsjäl bakom renoveringen.

Ruinen fick stänga av säkerhetsskäl – något man i bygden tyckte var mycket tråkigt. Men när länsstyrelsen i år förmedlade pengar från Riksantikvarieämbetet valde man att låta Månstorps gavlar bli den största satsningen. 2,7 miljoner kronor används för att rusta upp ruinen.

– Vi vill att det ska vara en säker plats och att många ska kunna ta del av den här fantastiska ruinen, säger Eva Persson, antikvarie på länsstyrelsen.

”Kommer vara till glädje för väldigt många”
Lars Danred har i flera år kämpat för att få upprustningen av Månstorps gavlar till stånd. Han har planer på att låta ungdomar sommarjobba här med sång och teater.

Hösten 2015 kan ruinen öppna för besökare igen.

– Jag känner att jag har gjort något bra som kommer att vara till glädje för väldigt många människor, säger Lars Danred.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer