16-årig flicka misstänks för bombplaner mot judisk skola

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka från byn Kundby på Själland har häktats av dansk polis för att ha försökt tillverka en bomb avsedd för skolattentat.

Bomben var tillverkad för att användas till attentat mot den judiska Carolineskolan i Köpenhamn samt Sydskolan i Fårevejle. Det rapporterar DR på tisdagen.

Polisen ska ha funnit bombmanualer vid en husrannsakan hos flickan. Hon ska ha velat spränga en av skolorna med sprängämnet TATP, ett ämne hon också ska ha provsprängt med. Hon ska även ha försökt införskaffa diesel och gödning för att kunna verkställa sina planer, enligt polisen.

I samma ärende häktas även en 24-årig man, som tidigare rest till Syrien och uppmanat till jihad på en Facebook-profil. Även han är misstänkt för terrorplaner och medhjälp till terrorplaner, enligt den danska terrorparagrafen, skriver DR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.