Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jiachen Mi, även kallad Milly, tävlar för Svenska landslaget i programmering. I handen håller hon maskoten Sven som ska ge tur. I klippet berättar hon om sina förhoppningar inför tävlingen. Foto: Julia Wiberg/SVT

16-åriga Milly från Lund tävlar i EM i programmering

Uppdaterad
Publicerad

Salen är fylld av förväntansfulla tjejer under invigningen av mästerskapet i programmering. Under veckan ska 50 länder tävla mot varandra i Lund, som i är värd för mästerskapet i år.

Det var för tre år sedan ett mästerskap i programmering endast för tjejer arrangerades för första gången. Initiativtagarna bakom såg att killar var överrepresenterade i sporten och ville göra något för att få in fler tjejer.

Svenska landslaget består av fyra deltagande. En av dem är Jiachen Mi, även kallad Milly, från Lund. Hon är nervös inför veckans tävlingar.

– Jag hoppas på att få ta hem någon medalj i år, säger hon. I handen håller hon maskoten ”Sven” som hon hoppas ska ge tur under veckan.

Handlar om att lösa problem

För att vara bra på att programmera krävs att man är bra på matte och problemlösning, berättar vice projektledare Julia Mårtensson. Tävlingarna handlar om att snabbt kunna koda och komma fram till rätt svar.

Att arrangera ett EM bara för tjejer tycker Julia Mårtensson är viktigt för jämställdheten inom sporten.

– Vi vill uppmuntra och uppmärksamma alla fantastiska kvinnor som programmerar genom ett sådant här arrangemang, säger Julia Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.