Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här bilderna har tagits direkt efter mordet. Se bilder från gripandet i videoklippet. Foto: Ur förundersökningsprotokollet

”Fel” person kan ha dödats – 16-åring åtalas för mord i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke åtalas misstänkt för mord på en 25-åring på Lyckans Höjd i Kristianstad i juni. Två män åtalas för anstiftan till mordet och en person för medhjälp.

Det var på kvällen den 7 juni som en man sköts ihjäl på Lyckans Höjd i Kristianstad. En halvtimme senare greps den 16-åring som nu åtalas. Enligt Marie-Louise Holmberg, en av åklagarna, har han erkänt sig skyldig till mord.

Enligt åklagarna var det ”fel” person som sköts vid tillfället. 16-åringen åtalas därför även för förberedelse till mord på det tilltänkta offret.

Dödsskjutningen på Lyckans Höjd

– Vi tycker att vi kan visa i utredningen att det tilltänkta brottsoffret och det faktiska befann sig i samma lilla område i Kristianstad, vid Höjdvägen, vid tiden för brottet. Och att det finns en konflikt mellan anstiftarna och det tilltänkta brottsoffret. Någon sådan konflikt har vi inte kunnat se med det faktiska brottsoffret, säger Marie-Louise Holmberg.

Möjligt hämndmotiv

Enligt Marie-Louise Holmberg finns det kopplingar mellan mordet på Lyckans Höjd och trippelskjutningen vid Gamlegårdens centrum 2021. En av de misstänkta anstiftarna var på plats vid den händelsen, och den andra hade en nära släkting som var där.

Har det funnits ett hämndmotiv?

– Ja, det tänker man ju sig. Och detta är väl en del i konfliktbilden mellan Gamlegårdskretsen och det så kallade Challan-nätverket. Vi har definitivt sett att den händelsen kommit upp i utredningen, säger Marie-Louise Holmberg.

I videoklippet ovan kan du se bilder från förundersökningsprotokollet.

Här hör du några boende i området dagen efter skjutningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Palm, Thalia Steffanell och hunden Cookie bor på Lyckans höjd. I går kväll sköts en man till döds inte långt ifrån deras lägenhet. Hör mer från dem i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Lyckans Höjd

Mer i ämnet