Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ahmad Kourdi vill se fler bevakningskameror i samhället. Hör honom i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Butiksägare på Lyckans Höjd: ”Jag hade kunnat filma mördaren”

Uppdaterad
Publicerad

På parkeringen mittemot hans butik sköts en man till döds i tisdags. Nu är Ahmad Kourdi frustrerad.

– Alla butiker borde få sätta upp kameror, säger butiksägaren.

En 16-åring häktades på torsdagen misstänkt för mordet. Butiksägaren Ahmad Kourdi har länge velat sätta upp en kamera som bevakar utanför hans butik i Kristianstad.

– Till exempel skulle polisen då kunna komma och kolla vilka personerna är som kommer hit och skjuter. Det skulle stoppa alla problem här, säger han.

Avvägning mellan olika intressen

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, med ansvar för tillsyn och tillstånd av landets kamerabevakning, måste man väga mellan två intressen: behovet av kamerabevakning och integritetsskyddet på platsen.

– För att det ska vara tillåtet att bevaka ut från en butik behöver det ha inträffat flera allvarliga händelser på platsen. Nu har det skett ett mord på den här platsen där butiksägaren har sin affär, vilket är mycket allvarligt men fortfarande ett enda brott. Det innebär därför inte nödvändigtvis att bevakningsintresset väger över, säger Manne Leffler, jurist på IMY, till SVT Nyheter Skåne.

Integriteten väger tungt

Om en privatperson eller en butiksägare vill sätta upp en kamera krävs det inget tillstånd men man måste ändå ta hänsyn till reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

– En butiksägare har ju ofta möjlighet att bevaka inne i sin butik men att bevaka ut från butiken är mer integritetskänsligt eftersom kameran då riskerar att träffa personer som bara råkar passera, säger Manne Leffler.

Det ska finnas ett tydligt och berättigat intresse med kamerabevakningen vilket måste vägas mot det intrång i människors personliga integritet som kamerabevakningen innebär.

Lättare inomhus än utomhus

Om man sätter upp en kamera är man även skyldig att informera om bevakningen.

– Generellt sett är det lättare att kamerabevaka inne i en affär eftersom integritetsintresset inte är lika högt där. Man kan informera om kameran och besökare kan välja om de vill gå in i affären eller inte. Utanför har man inte det valet, säger Manne Leffler, jurist på IMY

Det är butiksinnehavaren själv som måste göra bedömningen om kamerabevakningen följer reglerna eller inte.

En butiksinnehavare som vill sätta upp bevakningskameror måste ta hänsyn till reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

Dataskyddsförordningen reglerar behandling av personuppgifter. Av dataskyddsförordningen följer att personuppgiftsbehandling utförs när en bevakningskamera fångar en identifierbar person eller någon annan personuppgift. För att behandling av personuppgifter som omfattas av dataskyddsförordningen ska vara laglig måste den stödjas på någon av de rättsliga grunder som anges i artikel 6. Intresseavvägning är ett exempel på en rättslig grund.

Kamerabevakningslagen är en nationell lag som kompletterar dataskyddsförordningen. Av kamerabevakningslagen framgår vilken bevakning som är tillståndspliktig. Den innehåller också bestämmelser om upplysningskravet.

Bevakning utanför en butik som innebär att passerande personer ur allmänheten träffas av den innebär som utgångspunkt att det finns ett tungt vägande integritetsintresse. Det innebär i sin tur att det krävs ett mycket tungt vägande bevakningsintresse för att kamerabevakning ska vara tillåten på platsen. Att det inträffat brott eller finns problem med brottslighet på platsen behöver inte medföra att bevakningsintresse väger tyngre än integritetsintresset och att kamerabevakning är tillåten.

Det är den som är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen som själv måste göra bedömningen i fall då bevakningen är tillståndsfri. Om man som affärsinnehavare är osäker på var man får sätta upp en kamera kan man kontakta IMY:s upplysningstjänst och få närmare vägledning i det enskilda fallet.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för kameraövervakning och privata företagare.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för kamerabevakning i Sverige.

Källa: IMY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.