Det började med en akut skada på huset, som ledde till en närmare inspektion och en inledande undersökning av stugans historia.
Kulturen bestämde sig för att göra en omgestaltning och skildra byggnadens ursprung som undantagsstuga i Jonstorp, i stället för att fortsätta använda den som pedagogisk lekstuga för barn med en ”generell” allmogeinredning från 1800-talet.
Onsjöstugan består av två delar, en ryggåsstuga med stuga och köksdel och en så kallad sommarstuga, som är ett ouppvärmt rum.
Ryggåsstugan har bedömts vara uppförd under 1700-talet, men skall nu även undersökas närmare med dendrokronologisk provtagning och analys, det vill säga årsringsdatering.
Från Jonstorp till Lund
Ryggåsstugan kommer ursprungligen från byn Jonstorp, i Hallaröds socken strax nordväst om Höör.
Stugan såldes 1904 till Per Nilsson i Forsby, utanför Klippan. Per Nilsson var mejerist och fabrikör och samlade timrade byggnader och allmogeföremål.
År 1914 ställde Per Nilsson ut flera stugor på Lantbruksutställningen, intill den Baltiska utställningen i Malmö. Bland stugorna fanns den ryggåsstuga med som nu finns på Kulturen. Per Nilsson har då tillfogat en så kallad sommarstuga.
Efter utställningen i Malmö såldes stugan och sattes upp på en gård som låg strax utanför Staffanstorp. År 1928 köper Kulturen byggnaden.
Det blir Kulturens timmermän kommer att arbeta med nedmonteringen av sommarstugan och restaureringen av ryggåsstugan, i samarbete med kulturmiljöutvecklare Gunilla Gardelin och bebyggelseantikvarie Henrik Borg.