Foto: TT

18 sexuella ofredanden första festivalhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har tagit emot 18 anmälningar om sexuella ofredanden under Malmöfestivalen första dagar och tolv har gripits. De flickor som har utsatts är 13-15 år gamla.

– De har tafsat på de här flickorna och kvinnorna i folkhavet på Stortorget, Posthusplatsen och Raul Wallenbergs plats, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Männen och pojkarna, som är från 16 år och uppåt, har tagit tjejerna på brösten, rumpan och snippan. Att polisen lyckats gripa så många tror Nils Norling har att göra med att de verkligen jobbat aktivt och haft fokus på den här frågan för att man ska kunna gå på festivalen utan att bli ofredade.

– Många poliser finns ute på festivalområdet. Dessutom finns det ordningsvakter och många andra som hjälper till att hålla koll i folkhaven, säger Nils Norling.

Polisen hoppas gripa fler

Han berättar att även om det inte finns någon anmälan kan de gripa gärningsmän även om den som utsätts inte gör någon anmälan. Poliser och ordningsvakter som ser när något händer kan själva göra en anmälan och driva händelsen vidare.

Några av tjejerna som utsatts har själva kunna peka ut vem som tafsat direkt för poliserna på plats medan andra har fått hjälp av vittnen till händelserna.

– I princip hela festivalområdet är kameraövervakat och vid de olika torgen finns fler kameror som kan följa aktiviteten. Så ingen ska tro att de kommer undan bara för att de inte grips direkt på platsen, säger Nils Norling.

– Vi har stort självförtroende och hoppas därför kunna gripa fler som ofredat någon på festivalområdet.

Fler än ifjol

De 12 misstänkta som greps i helgen är alla släppta efter förhör, men är fortfarande misstänkta. Sexuellt ofredande kan ge böter och fängelse upp till ett år beroende på offrets ålder.

Under hela förra årets Malmöfestival anmäldes runt femton sexuella ofredanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.