Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fem år har odlingskön ökat från cirka 400 till 1800 personer i Lund. Här berättar kommunen om ett sätt för att skapa fler lotter. Foto: Anna Palmgren/SVT

1800 personer köar till odlingslott i Lund – så ska kommunen möta efterfrågan

Publicerad

Odlingsintresset växer så det knakar och kön till odlingslotterna i Lund blir allt längre. För att möta efterfrågan försöker kommunen att skapa fler lotter och ett sätt är att dela på de som redan finns.

Det finns flera vinster med att dela på odlingslotter. I klippet berättar Julia Linder, förvaltare för kommunens odlingsområden, om det.

Under pandemiåren ökade kön till att få en odlingslott drastiskt. Utöver att dela upp befintliga lotter jobbar kommunen med att återställa odlingslotter som inte använts på länge där sly och ogräs tagit över. Nu försöker man även att få in odlingslotter i detaljplaner för nya områden.

När majoriteten av odlingslotterna anlades på 80- och 90-talet fick man en stor yta. Men i dag ser Lunds kommun att det är lättare för nya odlare att ta hand om ett mindre område. Förra året skapades cirka 30 nya lotter genom att dela upp befintliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.