• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sprängmedlet låg i en nötburk. Medåtalad är en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren har överlåtit pistolen till 19-åringen. Foto: TT

Hade 1,5 kilo sprängmedel i väska på tåg – 19-åring åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En livsfarlig bomb låg i ryggsäcken när en tonåring från Södertälje klev på Snälltåget i Malmö för att åka norrut den 2 juli. 19-åringen stoppades i en tullkontroll och nu har han åtalats i Malmö tingsrätt.

Sprängmedlet låg i en nötburk och där fanns också en krutstubin med apterad sprängkapsel. I burken fanns 1,5 kilo sprängmedel. På fråga om hur farlig bomben varit för de andra tågresenärerna ombord svarar åklagare Lotten Paulsson:

– Enligt Försvarsmaktens utlåtande kan en sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet.

Enligt Försvarsmakten var det en fungerande, apterad sprängladdning och transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt.

– Deras yttrande var att när den är paketerad så här så kan den likställas med en apterad laddning. Den var känslig för slag, stöt, friktion och värme. Vid ovarsam hantering eller en olycka skulle det kunna detonera, säger Lotten Paulsson.

Foto: Polisens förundersökning

Hade skarpladdat vapen

I förhör har 19-åringen sagt att han varit i Malmö på uppdrag av en annan person för att hämta saker som skulle transporteras till Stockholm. Utöver den apterade bomben hade han även en skarpladdad pistol med sig.

– 19-åringen säger sig ha kontakt med en man i Stockholm som skickat ner honom hit, säger Lotten Paulsson.

31-årig medåtalad

Medåtalad är en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren har överlåtit pistolen till 19-åringen. Han ska även ha transporterat eller förvarat sprängladdningen tidigare samma dag.

Åtalet som lämnats in i Malmö tingsrätt gäller grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rättegången börjar 22 november.

Det är inte det första fallet i Malmö där en nötburk används för att bygga bomber: I våras greps tre män som är kända i den kriminella miljön i Malmö efter att polisen hittat en liknande sprängladdning i ett trapphus på Cronmans väg. Den bestod av en nötburk fylld med 1,77 kilo sprängmedel med krutstubin och en apterad sprängkapsel. En av männen, en 22-åring, dömdes till två års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer